Top

News Flash Stichting Fondduiven.nl

Beste sportvriend(en) je bent hier op de oude website van fondduiven.com hier staan alleen maar oude uitslagen reportages enz..... 2012/2015
Voor 2018 actueel ga je naar http://fondduiven.nl of klik HIER
 

Alle Uitslagen

Thei Berben uit Haelen wint bij Limburg Totaal Hokkampioen Meerdaagse Fond met Middaglossing 2014

Fondkampioen Thei Berben

 

Tja, wat moet je nog over Thei Berben schrijven. Elk jaar wint hij wel een belangrijk provinciaal kampioenschap; in 2012 hokkampioen meerdaagse fond en in 2013 duifkampioen grote fond middaglossing, om er maar eens twee te noemen.

Hij zei het zelf ook al bij mijn bezoek: “zo’n beetje alles is in diverse reportages al gezegd.”

 

In het landelijke plaatsje Haelen heeft hij een flinke en mooi verzorgde hokinstallatie. Daar huizen duiven op die teruggaan naar klinkende namen als Toon van Loon, Thei Hermans, Jo Jeurninck en Piet de Vogel. Dit jaar hebben vooral de duiven uit de lijn van Toon van Loon gezorgd voor dit mooie kampioenschap. Thei vindt de stamkaart belangrijk want hij merkt dat echt goede duiven steeds weer uit dezelfde lijnen komen. Soms moet je daar wel een beetje geduld mee hebben want uit bewezen duiven komt niet zelden pas na een generatie weer iets echt goeds. Hij is daarom ook niet afkerig van late jongen; als ze bevallen en een goede stamkaart hebben, gaan ze vaak naar het kweekhok.

 

Als meerdaagse fond specialist gelooft hij dat je tamelijk veel duiven moet hebben. De verliezen bij vluchten zijn niet meer dan 10-15% per jaar, maar hij speelt alleen met weduwmannen en die verdienen een behoorlijke rustperiode tussen twee grote vluchten om weer reserves op te bouwen. Een simpel rekensommetje leert dan dat als je per vlucht 10 duiven wilt zetten, er al zo’n 25 getrainde weduwnaars nodig zijn. Tel daar de weduwen, de jaarlingen en de kweekduiven bij op, dan kom je al gauw richting de 100 duiven en dan tel ik de jongen nog niet mee. Hij heeft wel eens erover gedacht om ook duivinnen te spelen, maar deinst terug voor het extra werk dat dit met zich meebrengt. Uit angst om het overzicht te verliezen, wil hij zeker geen honderden duiven op het hok.

 

Thei is lid van PDV Tot Ziens uit Neer en dat is natuurlijk geen onbekende plaats in onze hobby. De vereniging telt zo’n 30 leden waarvan er maar vijf echte programmaspelers zijn. Hij vindt dat een groot voordeel want de hevige concurrentie tussen de fondspelers onderling, zorgt ervoor dat hier alleen maar goede duiven op dit speltype te vinden zijn. Alles wat middelmatig is, maakt hier geen enkele kans. Zo gaan zijn jaarlingen mee op de morgenlossingen en test hij zo of ze de afstand aan kunnen. Anderzijds is hij gestopt met het intensief opleren van de jongen. Gingen ze vroeger tot Orléans mee, nu vindt hij een paar vluchtjes voldoende voor de jonge garde.

 

 

Ondanks het kampioenschap was Thei toch niet helemaal tevreden over de vorm van zijn duiven dit jaar. Hoewel hij eigenlijk nooit naar een dierenarts gaat, wil hij misschien nu wel eens laten nakijken of de luchtwegen wel helemaal in orde zijn. “Als ze niet helemaal goed komen, dan moet het ergens aan liggen”, zegt hij. Medicamenten gebruikt hij nooit, behalve na een vlucht twee dagen lang BS. Toch heeft hij een geheim en dat is een drankje dat wel iets op de bekende “Fles van Gust” lijkt. Het is een recept van iemand uit Apeldoorn waarvan hij de naam vergeten is en dat hij zo’n dertig jaar geleden uitgeknipt heeft uit een duivenblad. Hij heeft het altijd bewaard en een aantal jaren geleden kwam het tevoorschijn en probeerde hij het uit. Nu zweert hij erbij en heeft sindsdien nooit meer platte mest gehad.

 

In het landelijke Haelen heeft hij vrij veel last van roofvogels en ’s winters komen zijn duiven dan ook niet buiten. Hij wijt de verliezen op de vluchten voor een groot deel aan de kromsnavels, maar daar moet je niet te lang bij stilstaan, zegt Thei, anders durf je nauwelijks meer te spelen. 

En dáár willen wij van Fondduiven.nl niet bij stilstaan en we wensen Thei Berben dan ook nog vele jaren speelplezier en veel nieuwe kampioenschappen.

 

De kijk op Limbo - Totaal