Top

News Flash Stichting Fondduiven.nl

Beste sportvriend(en) je bent hier op de oude website van fondduiven.com hier staan alleen maar oude uitslagen reportages enz..... 2012/2015
Voor 2018 actueel ga je naar http://fondduiven.nl of klik HIER
 

Alle Uitslagen

Jan en Marleen Duits, Eijsden Zegevieren op Epernay Jonge Duiven Bij Limburg Totaal ( Schenken jonge duif 2015 )

Ze kunnen weer lachen. Jan en Marleen Duits

De voorlaatste week van augustus stond de eerste afdelingvlucht voor jonge duiven op het programma. Er werden niet minder dan 17.476 jonge duiven ingemand. Er kon om 8.15 uur gelost worden met een kalme Zuid-westelijke wind. Deze zou later aanwakkeren zodat er hogere snelheden werden bereikt dan verwacht.

Jan en Marleen Duits uit Eijsden hadden 55 junioren in de mand en het was even na half elf toen ze er haast twee tegelijk op de plank kregen. Een doffer en duivin. Het duivinnetje wipte als eerste binnen en de doffer liet even op zich wachten. Op het systeem stonden tijden van 11.36.35 en 11.37.14 uur. Bij het melden bleken het twee hele vroege duiven te zijn. Het was wachten of er op de verdere afstanden snellere duiven zouden vallen, gezien de snelheid van meer dan 1650 m/min. Uiteindelijk bleek dat er niemand een snellere duif had kunnen klokken en werden Jan en Marleen glorieus overwinnaar van deze afdelingsvlucht. Hun afstand is 233.931 km en de snelheid van het winnende duivinnetje is 1652,236 m/min.

De doffer zou als derde eindigen en in totaal wonnen Jan en Marleen 43 prijzen, te beginnen met

1-3-28-30-42-98-218-219-225-335-367-410-420 etc.

In hun eigen samenspel Maasvallei, WEFO en Fondclub Heuvelland openden ze hun serie telkens met 1 en 2 en wonnen er resp. 39, 31 en 31 prijzen.

Jan en Marleen wonnen hiermee hun vijfde NPO wedvlucht in de laatste vijf jaar. Eerder wonnen naast de vele kopprijzen op afdelingsniveau al de nationale Derby Orléans in 2009 en in 2011 en 2012 wonnen ze met de jonge duiven de NPO vlucht vanaf Troyes. In 2013 bij de ouden 1e NPO Gien en nu op Epernay voor de junioren weerom een NPO zege.

Het blauwe duivinnetje welke voor dit nieuwe succes zorgde draagt ringnummer Nl14-1310586.

Vader is de “Goede Blauwe 17” - ringno Nl11-1021517, een puike vlieger. Hij stamt uit de “Schulver 31” van ’06, welke werd geboren uit eitjes welke hij in 2006 van dorpsgenoot Faan Wetsels kreeg (Janssen x Groenen) x “Super Blauwe 64” van ’09 (1e Reims 1531 d) (Duits x Wetsels).

Moeder is “Het Blauw 41” – ringno Nl12-1893541 welke als jonge duif diverse kopprijzen vloog. Grootvader is de “Schulver 305” van ‘09. Deze was 4e Asduif SS Maasvallei. (Wetsels-Groenen-van Venrooy) Grootmoeder is de “Witpen Internet” van ’10 met o.a. 1e Troyes 1339 d. in SS Maasvallei. (van Nederpelt-Beckers-Lindelauf)

De doffer welke de 3e prijs won is van het soort van de Gebr. Scheele (lijn Ace Boy) en Koopman-van Koppen. Een volle broer van deze doffer, de “603” van ’12 werd in 2014 – 1e Midfond kampioen met o.a. een 4e en 9e prijs Lorris (832 d en 586 d) in SS Maasvallei.

 

De Janssen duiven aan de basis.

De duiven zijn ondergebracht in een twee etage stenen hok in de hof.

Op de bovenverdieping is de afdeling voor de jonge duiven aan de linker kant en rechts de twee afdelingen voor de weduwnaars en hiernaast een afdeling voor de weduwduivinnen. Via klepjes in de wand/deur kunnen de duivinnen makkelijk bij de doffers worden gelaten. Op de beneden verdieping zitten rechts de kweekduiven en links de late jonge duiven en enkele oude duiven. Alle duiven kunnen beschikken over een ren. Voor de vlieghokken bracht Jan een schuifbare ren aan en kan via de rail eenvoudig verplaats worden.

Alles zag er perfect en verzorgt uit.

 

 

Hok. Bovenverdieping de vliegduiven. Beneden de kweekduiven en laatjes.

Jan zit al vanaf zijn jeugd tussen de duiven. Eerst onder de hoede van vader Pieter, samen met broer Michel. In 1979 ging hij zelfstandig vliegen op het huidige adres aan de Spoorstraat in Eijsden. Hier kreeg hij in de verzorging hulp van zijn zus Marleen. Ze vliegen dan ook in combinatie. In de verzorging wordt Jan bijgestaan door zijn zus Marleen. Zij werkt in de bejaardenzorg en als Jan verhinderd is zorgt zij, indien het past in haar werkschema, voor het uitlaten en binnenhalen etc. van de duiven. Een onmisbare hulp voor Jan.

Op hun hokken zijn het de Janssen duiven welke aan de basis liggen van de jarenlange successen. Deze Janssen kwamen er via Pierre Beckers uit Heugem (Maastricht) en Henri van Venrooy uit Deurne.

Hierop kruiste hij duiven in van o.a. Jan van Nederpelt Klaaswaal, F. Wetsels IJsden, Loet Schenden Berg en Verblijd, Jan Tuyn Enschede (Koopman), Marina en Cees van Koppen en Schipluiden en de laatste aanwinsten komen van de Gebroeders Schele uit Terneuzen.

Spel met de oude duiven

Jan en Marleen beschikken over 15 kweekkoppels en vliegen met 24 weduwnaars. Alle duiven worden rond de kerstdagen gekoppeld en de vliegduiven broeden de eitjes van de kweekduiven uit. Van diverse beste vliegduiven houden ze ook graag een koppel jongen aan. Indien het mogelijk blijkt dan legt hij ook van zijn beste vliegduiven de tweede broed onder enkele voedsterkoppels.

Als de jongen ca. 18 dagen oud zijn wordt er een jong met de duivin naar het jonge duivenhok gebracht en brengt de doffer het andere jong groot. Inmiddels zijn de kweekduiven aan hun tweede ronde bezig. Na deze ronde worden ze omgekoppeld voor een ronde zomerjongen welke op de navluchten worden gespeeld.

Na het grootbrengen van de jongen zitten de doffers op weduwschap. In het begin van het seizoen trainen de doffers 1 keer daags en als de vluchten met twee nachten mand beginnen, gaan de doffers er voor twee keer een uurtje uit. Trainen doen ze de dag na thuiskomst niet. Alles is ongedwongen met de klep dicht en ze trainen over het algemeen heel goed. Komen ze binnen van de training dan vinden ze een handje snoep in de voerbak.

De doffers krijgen na thuiskomst enkele dagen Gerry Plus te eten. De laatste drie a vier voerbeurten krijgen ze een weduwschap mengeling. Twee uurtjes voor ze de mand ingaan, krijgen ze nog wat superdieet en snoep.

Woensdags (meestal) geven ze “Trainingsmix” van dr. Boskamp over het voer, vochtig gemaakt met een olie.

Voor het inmanden worden steeds de duivinnen getoond voor een kwartiertje en na thuiskomst mogen ze samen voor enkele uurtjes.

Spel met de junioren

Ca. 60 jonge duiven hebben Jan en Marleen dan voor eigen spel. Zodra de zomertijd ingaat worden deze jonge duiven verduisterd van ca. 7 uur ’s avonds tot ca. 7 uur ’s morgens. Dit verduisteren gebeurt tot de langste dag. Dan een drietal weken niets en daarna worden de jonge duiven bijgelicht voor ca. 3 a 4 weken. In het begin komen de jonge duiven 1 keer per dag, rond het middaguur, los voor een training.

Als de vluchten een aanvang nemen dan wordt er tweemaal daags getraind en wel tussen 6 en 7 uur in de vroege morgen voor Jan naar zijn werk gaat en in de middag tussen 5 en 6 uur. Ca. zes keer wordt er met de jonge duiven gereden om ze op te leren tot ca. 35 km. Alles gaat dan samen los. Normaal wordt er tussen de vluchten niet gereden, daar is geen tijd voor aldus Jan. De eerste 3 a 4 weken van het vliegseizoen blijven de jonge duiven samen op de twee afdelingen van het vlieghok. In deze periode brengt Jan de jonge duiven wel 1 keer per week weg voor een training vanaf 35 km. De meesten hebben dan een nestje en trainen volgens Jan dan niet voldoende. Zodoende brengt hij ze weg. Daarna worden ze gescheiden en worden de laatste vluchten op de deur gespeeld. Voor het inmanden een uurtje samen op het inmiddels gezellig gemaakt hok. Schuine plankjes en schotels zorgen voor de nodige motivatie. Als ze thuiskomen, mogen ze tot in de avonduren bij elkaar blijven.

De gezellig gemaakte jonge duiven afdeling. Inzetje rechts de drinkgelegenheid.

De jonge duiven krijgen in het begin van de week superdieet en de laatste 4 tot 5 voederbeurten een mix van diverse sportmengelingen. Jan voert niet met een krappe hand. Er wordt gevoerd op gevoel en als Jan denkt dat ze genoeg hebben wordt er gestopt.

Medicatie

Voor de aanvang van het seizoen wordt er met duiven naar dierenarts Boskamp in Beek gereden voor een algemeen onderzoek. Wordt er niets geconstateerd, dan wordt er niets verstrekt. Bij thuiskomst van de vlucht zit er een elektrolyt in het water en een dag later krijgen de doffers een ontsmetting in de vorm van een van de poeders van dierenarts Boskamp. Ook de duivinnen worden dan niet vergeten en krijgen hetzelfde verstrekt als de doffers. Deze poeders zijn een combinatie van medicamenten werkzaamheid tegen infecties in de voorste luchtwegen en longen evenals darminfecties en is verrijkt met Multi vitamines, sporenelementen en energiedragers. Bij de jonge duiven gebruiken ze als ontsmetting Boni Jodi (o.a. ook tegen coli en streptococcen). Na drie weken spel wordt er een geelpil opgestoken.

Enkele dagen per week zit er ook Boni SGR in de drinkpan.

Rui- en winterperiode

Als de late jongen en enkele oude duivinnen enkele navluchten hebben afgewerkt wordt er geselecteerd en na een tweetal weken gescheiden. Voor zowel oud als jong geld als selectie, minimaal 50% prijs en liefst meerdere prijzen in het snuitje van de uitslag. De kweekduiven zitten al vanaf begin augustus gescheiden. Vanaf die tijd komen er geen duiven meer los.

In de ruiperiode krijgen een ruimengeling van twee handelsmerken (Versele en Paloma) tot aan de koppel periode.

Na het scheiden vult Jan het water in de drinkbak voor twee weken aan met de helft karnemelk. In de ruiperiode wordt er ook gekuurd tegen paratyfus met Parastop. Soms geven ze ook thee aan de duiven. Twee keer per week Boni SGR. Een wekelijks bad geven ze in de rennen welke voor elk hok beschikbaar is.

Tot slot

Het sympathieke melkersduo uit Eijsden wist wederom de aandacht naar zich toe te trekken door deze prachtige overwinning. Bij het opmaken van deze reportage was de uitslag vanuit Troyes ook bekend en winnen Jan en Marleen in hun samenspel Maasvallei 1-2-3 en staan ze weer drie keer in de top 40 van de afdeling.

De kijk op Limbo - Totaal