Top

News Flash Stichting Fondduiven.nl

Beste sportvriend(en) je bent hier op de oude website van fondduiven.com hier staan alleen maar oude uitslagen reportages enz..... 2012/2015
Voor 2016 actueel ga je naar http://fondduiven.nl of klik HIER
Ben je daar nog niet geregistreerd doe dit dan zo spoedig mogelijk.........

Alle Uitslagen

Jos Hermens uit Slek-Echt - Hokkampioen Grote Fond met Morgenlossing in Limburg Totaal.

Jos Hermens - Hokkampioen fondvluchten met morgenlossing 

Voor het optekenen van de reportage van de winnaar van het hokkampioenschap Grote Fond met morgenlossing bij Limburg Totaal waren we te gast bij de 51 jarige Jos Hermens, wonende aan de Slekkerstraat in het dorpje Slek onder de vlag van de gemeente Echt-Susteren. Jos had dit seizoen laten zien dat je met een relatief klein hokbestand ook mee kunt dingen naar de kampioenschappen op de grote fond. Op de drie daarvoor tellende vluchten met morgenlossing wist hij steeds enkele vroege duiven te pakken.

Op Bergerac won hij zelfs een 3e Provinciaal tegen 3252 d. Naast dit hokkampioenschap wist hij ook een fraaie tweede plaats te behalen in het Duifkampioenschap Grote Fond met Morgenlossing. In de afdeling Limburg behaalde hij in deze Grote Fond kampioenschappen een tweede plaats in het Hokkampioenschap en een vijfde plaats in het Duifkampioenschap. Daarnaast behaalde hij ook nog bij de Duifkampioenschappen Grote Fond voor jaarlingen een fraaie 5e plaats.

Alles in eenvoud

Jos weet al vanaf het begin dat hij zelfstandig duiven ging houden goed zijn mannetje te staan en de behaalde prestaties sindsdien liegen er niet om. Thuis in Geleen was hij al van jongs af aan steeds tussen de duiven van vader Piet te vinden en groeide er zo mee op. Vader Piet speelde de laatste jaren veelal op de fondvluchten. Helaas overleed hij in 2006 en de meeste duiven kwamen naar de hokken in Slek-Echt of werden overgewend en gespeeld. Boven de garage had Jos zijn eerste hok gebouwd met twee afdelingen. Later kwam er een tuinhok bij met drie afdelingen. Links naast het tuinhok werd een open ruimte gemaakt voor enkele kweekkoppels.

Op het tuinhok vliegt hij met max. 22 weduwnaars, verdeeld over deze drie afdelingen. In de open ren zitten 7 kweekkoppels en boven de garage houd hij een 40 tot 50 jonge duiven, gekweekt uit vier rondes van de kweekduiven en enkele goede vliegduiven. Op de vloer van de vlieghokken liggen roosters. In het seizoen wordt de vloer onder de roosters wekelijks gereinigd terwijl dit in de winterdag maandelijks gebeurt. Door de broedhokken gaat twee maal daags de krabber.Toen Jos in Slek startte kon hij putten uit de duiven van vader Piet.


Theelen duiven mede als basis

In 1993 hadden vader Piet en Jos een bezoek gebracht aan fondnestor Jan Theelen in Buggenum en kochten er een duivin, “de 259” van ’93. Zij werd de beste kweekduivin van Piet en Jos. Zij werd de grootmoeder o.a. van hun “Rode Lieveling 008” welke de mannelijke helft werd van het Super Kweekkoppel.In 1998 herhaalde zich dit bezoek en ze konden beslag leggen op een koppel eitjes uit “Gusje” Nl95-2351818. “Gusje” won bij Jan Theelen in 1997 de 17e Nat. Barcelona in ’97 (37e Int.) en 44e Nat. Perpignan (170e Int). Zij was afkomstig van Thei Hermans uit Helden-Beringe. Beiden bleken van goudwaarde en basisleggers van de huidige duiven.

In 2003 werd er een duivin verkregen uit de “Perpignan King”, 3e Nat. en 5e Int. Perpignan, van de combinatie Lei Kurvers en Henk de Weerd. De “Perpignan King” zat gekoppeld tegen een dochter van de “Blauwe Vanoppen”. Deze Kurvers-De Weerd duivin is de “635” van ’03 en zij is de moederlijke helft van het Super Kweekkoppel.

In 2012 kocht Jos twee duiven op de verkoop Thei Vergoosen uit Echt. Hierin vinden we het soort terug van v.d. Wegen, Thei Hermans en Ravelli.

En van zijn duivenvriend Rogier Nijs uit Tegelen mocht hij diens “Miss Ine” voor een jaartje lenen. “Miss Ine” vloog o.a. een 7e Nat. Tarbes en een 28e Nat. St. Vincent enz. Deze duiven liggen ook aan de basis van het duiven bestand van Jos.

Het vlieghok van Jos. Links de kwekers

 

De duifkampioenen

Jos had dit seizoen twee doffers welke puik vlogen en elk voor een duifkampioenschap zorgden in Limburg Totaal dan wel bij de Afdeling Limburg.

“De 884”

Als eerste is het de kras doffer de “884”welke het 5e duifkampioenschap Grote Fond Morgenlossing bij Limburg Totaal en Afdeling Limburg won. Zijn ringnummer is Nl13-1447884

Dit kampioenschap werd behaald met de volgende prijzen.

55e Limoges       3481 d.

97e Bergerac      3252 d.

144e Cahors        2173 d.

Op dagfondvlucht Bourges wist hij ook zijn prijs te pakken en wel de 1448e tegen 8278 d.

Als jaarling had hij al laten zien dat hij iets in zijn mars had door het winnen van de volgende prijzen.

1451e Bourges   9300 d.

195e Limoges     3702 d.

358e Limoges     3468 d.

12e Cahors          3107 d.

En behaalde hiermede bij het Duifkampioenschap Grote Fond (morgenlossing) voor jaarlingen een fraaie 5e plaats en een 11e plaats in het algemene Duifkampioenschap Grote Fond in de Afdeling Limburg

Vader van de “884”is de rode doffer met ringno Nl11-1966508

Hij was een laat jong en er werd niet mee gevlogen en verhuisde naar het kweekhok.

 Gr. Vader is de “488” van 2005. Hij vloog in zijn 6 jarige vliegcarrière o.a. een 25e Prov. Limoges ’07, 38e Prov. Cahors ’09, 91e Prov. Bordeaux ’09, 43e Prov. Cahors ’10, 7e Prov. en 7e Nat. Cahors ’11.

Hij is een van de vele zonen van het Super Kweekkoppel n.l. de “Rode Lieveling 008” (kleinzoon Theelen duivin van ’93) x de “635” de dochter van de “Perpignan King” van Kurvers-de Weerd.

Gr. Moeder is het “867” van ’06 en nog van vader Piet. Het is een zus van de “Kleine Rode 614”.

De “Kleine Rode 614”, Nl04-1191614 was een topduif van vader Piet en Jos. Zijn vader de "260” van ’98 kroop uit een van beide eitjes van “Gusje”, welke ze in 1998 haalden bij Jan Theelen.

Zijn moeder was een kruising van een zoon uit de “006” van Eddy Hoedemakers x de Theelen kweekduivin “de 259” van ’93.

“De Kleine Rode 614” heeft nog op de hokken bij vader in Geleen  gevlogen en won er als jaarling al een 3e Prov. Cahors en een 5e Prov. Bergerac. Verder nog o.a. een 40e Prov. St. Vincent.

 Nadat vader was overleden werd hij overgewend naar Slek en vloog hier verder o.a. een 5e Prov. St. Vincent, een 10e Prov. St. Vincent en een 31e Prov. Tarbes.

 Daarna werd hij behouden voor de kweek.

Moeder van de “884” is een duivin met ringno Nl12-1838597 welke werd aangeschaft bij Thei Vergoossen uit Echt. Hierin zien we het soort terug van v.d. Wegen – Ravelli – Thei Hermans.

 “De 335”

Deze blauwe witpen jaarling met ringnummer Nl14-1262335 wist zich dit jaar ook al te onderscheiden met een 117e op Bergerac (3252 d) en een 42e op Cahors (2173 d.)en behaalde hiermee in de Afdeling Limburg het 5e Duifkampioenschap Grote Fond (morgenlossing) voor jaarlingen. Zijn vader is de eerder genoemde “Kleine Rode 614”, terwijl zijn moeder het “510” is en een dochter is van de eerder genoemde “488” (zoon Super Kweekkoppel) en “Miss Ine” is welke Jos voor een jaartje te leen had van zijn vriend Rogier Nijs uit Tegelen.

 

Inkijk in een van de weduwnaarsafdelingen

 

Het Super Kweekkoppel

Jos mag zich gelukkig bezitter noemen van een super kweekkoppel.

Doffer is de “Rode Lieveling 008” met ringnummer Nl03-1521008 en is een zuivere Theelen doffer en gekweekt door vader Piet. Zijn vader “De Rode Favoriet” uit “de 259” duivin van ’93 won o.a. een 9e en 10e Prov. St. Vincent.

Duivin is het “635” met ringnummer Nl03-1536635 en is een dochter van de “Perpignan King” x dochter “Blauwe Vanoppen” van combinatie Kurvers - de Weerd

Enkele zonen uit dit koppel zijn o.a.

- de “Rode 620” van ’04 met o.a. 7e Prov. Bergerac, 14e Prov. Bergerac, 25e Prov. Cahors

- de “Rode 488” van ’05 met o.a. 25e Prov. Limoges, 38e Prov. Cahors, 91e Prov. Bordeaux , 43e Prov. Cahors, 7e Prov. en 7e Nat. Cahors etc..

- de “865” van ’06 met o.a. 3e Limoges. Een volle broer van de “865” vloog op dezelfde Limoges de 2e Prov. bij Jo van Deurzen uit Roermond.

- de “360” van ’10 welke dit jaar een 3e Prov. Bergerac en een 34e Prov. Cahors vloog.

 

Spel en verzorging

In verband met zijn werkomstandigheden en de tijd die hij wil besteden aan zijn gezin heeft Jos gekozen voor een eenvoudige wijze van het uitoefenen van zijn hobby. Zijn voorkeur gaat uit naar het spel op de fondvluchten met morgenlossing en enkele fondvluchten met middaglossing.

Hiertoe beschikt hij 7 kweekkoppels, max. 22 weduwnaars en een 40 tot 50 tal jonge duiven.

De kweekduiven koppelt Jos einde januari en deze brengen vier ronden jongen groot.

De vliegduiven koppelt hij half februari en indien mogelijk legt hij eitjes van de kweekduiven over naar de jaarlingen. Mede om ze ook hokvaster te krijgen door een jong te laten grootbrengen.

De oudere weduwnaars brengen geen jongen groot en broeden over. Van de beste vliegdoffers legt Jos de eitjes bij de jaarlingen onder. Ze zitten daarna weer even los en worden opnieuw gekoppeld en mogen twee dagen broeden. Jos zorgt ervoor dat ze twee weken voor Limoges op weduwschap staan.Trainen doen ze i.v.m. de werkzaamheden van Jos enkel in de namiddag om 17.30 uur. In het begin even met de vlag. Daarna trainen ze met gemak 1 tot 1,5 uur. Voor ze aan de training beginnen krijgen ze een beetje voer in de bak. Ca. 1/4 deel van de normale voeding. Hun voeder krijgen ze in de voerbak en deze welke naar een vlucht toe gaan worden in de broedbak bijgevoerd.

Ze worden vanaf de eerste wedvlucht ingemand en doen als voorbereiding de vluchten tot Bourges. Mocht het niet goed uitkomen dan is het tot en met de laatste midfond vlucht voor Bourges. Ook wil hij wel eens een week overslaan als het weer niet mee zit. Het tonen van de duivinnen wordt als volgt gedaan. Een week voor de in te manden vlucht en als ze geruime tijd niet meer zijn mee geweest, worden de doffers in Eijsden gelost en vinden ze de duivin bij thuiskomst voor een uurtje. Bij het inmanden worden ze zo van het hok genomen en ingemand.Het samenzijn na thuiskomst is afhankelijk van de zwaarte van de vlucht.

Als voer hanteert Jos drie mengelingen, een goede vliegmengeling, zuivering en een vetrijke mengeling. Als de doffers thuiskomen van de wedvlucht krijgen ze volop vliegmengeling. Daarna komt er 1/3 deel zuivering bij en naar de vlucht toe komt er eerst 1/3 deel vetrijk voer bij en de laatste twee a drie dagen alleen het vetrijke voer. Na de vlucht krijgen ze 1 a 2 keer per week Beute Herstelpoeder. Tevens gaat er in het vliegseizoen twee per week Darba Compleet (DHP Cultura) in de drinkbak. Dit is een uitgebalanceerde samenstelling van natuurlijke organische zuren en kruiden.

Voor het seizoen wordt dr. Boskamp bezocht voor een complete controle. Eventueel wordt deze herhaald voor Bourges. Na elke fondvlucht krijgen de doffers een geelcapsule. Verder houdt Jos alles goed in de gaten. In de winterdag wordt er gekuurd tegen paratyfus en zit er regelmatig knoflook in het water. Jos wil alles graag zo eenvoudig mogelijk houden en ook aan andere dingen de nodige tijd besteden.

Hok van de jonge duiven

De jonge duiven worden natuurlijk gehouden, dus geen verduisteren of bijlichten. Ze blijven bij elkaar en gaan er ’s morgen om 6 uur uit voor een training. Daarna zit er voer in de bak en als ze terugkomen van de training kunnen ze binnen en eten. Ze worden een a twee keer weggebracht als scholing en worden verder geleerd tot Reims en op de navluchten tot Rethel. Dan zit het seizoen erop en wordt er geselecteerd. Jos ziet graag een duif met een uiterst zachte pluim. Jaarlingen moeten op de drie fondvluchten met morgenlossing minimaal twee prijzen kunnen winnen waarbij zeker een prijs behaald is in 1:10. Bij de oude duiven wordt ook gekeken wat ze al gepresteerd hebben en hoe ze het verder hebben afgebracht.

Tenslotte

We waren op bezoek bij een fervent duivenliefhebber die duiven houdt op een ongecompliceerde manier en elk jaar prima weet te presteren met een kleine hokbezetting. De stam van zijn vader vormt het middelpunt van zijn hok en af en toe wordt er naar versterking gezocht. Als je jaarlijks kunt meedingen aan de top en je bij de kampioenen staat dan is deze duiven- sportbeleving toch zeker een genoegen.